Българска компания е най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа

Комак Медикал на д-р Милен Врабевски празнува четвърт век

zaglawna

Най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа – Comac Medical отпразнува четвърт век от своето създаване преди броени дни. Компанията, създадена от известния български учен и филантроп д-р Милен Врабевски, стартира в малък офис с едва няколко амбициозни служители, а за по-малко от пет години се превръща в институция в сферата на клиничните изпитвания.
Към днешна дата за Комак медикал работят над 400 служители, а компанията има собствени структури в 30 държави.
Впечатляваща програма за корпоративна социална отговорност
За 25 години бизнесът на д-р Врабевски се превърна в неразделна част от прогреса на обществото ни не само чрез инвестициите в здравето на хората, но и чрез впечатляващата си програмата за корпоративна социална отговорност.
Фондация Българска Памет, създадена от компанията, е неразделна част от политиката за корпоративна социална отговорност. С убеждението, че в страната ни има все още нереализиран иновативен потенциал, вече повече от 16 години компанията инвестира в това младите хора да повярват в себе си и да намерят път към своето успешно бъдеще.
Собственикът на Комак Медикал и основател на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски от години застава активно зад каузата да бъде в помощ на семейства с репродуктивни проблеми. Благодарение на финансовата подкрепа на д-р Врабевски са се родили 41 деца. С негово финансиране Фондация Българска Памет активно подпомага многодетни семейства, социално слаби хора и такива в неравностойно положение, инвестира огромни средства в българската историческа диаспора в Северна Македония, Албания, Сърбия, Украйна и Молдова чрез организиране на образователни инициативи за интеграция, социализация и европейска перспектива на младите хора, създаване на компютърни кабинети, закупуване на линейки, пожарни, финансово обезпечаване на важни ремонти, включително изграждане на църкви, както и финансова подкрепа за български културни центрове в държавите, където има българска историческа диаспора. По време на пандемията от Ковид-19 пък бяха осигурени предпазни средства за лекарите на първа линия от Република Северна Македония.
Един от основните приоритети на д-р Врабевски и фондацията е образованието на младите, затова ежегодно те организират множество образователни семинари, на които младежи от България, РС Македония, Албания, Сърбия, Молдова и Украйна се обучават на ключови компетенции, срещат се с успели предприемачи и университетски преподаватели, творят, забавляват се и създават трайни приятелства.
Чрез проекта „Път към университета“ на Фондация Българска Памет ежегодно се финансират кандидат-студентски курсове и срещи за професионална ориентация на млади хора от отдалечени райони на България, а в частния образователен комплекс на д-р Врабевски “Цар Симеон Велики” е осигурен и безплатен прием на ученици от Югозападна България и Северна Македония.
Признания и постижения
За цялостната си родолюбива дейност през годините, собственикът на Комак Медикал получава множество важни признания, малка част от които са „Европейски гражданин на годината за 2013 г.“, „Будител на годината“ за 2014 и „Мъж на годината“ за 2019.

Man-of-the-year-2019_01
Компанията прави впечатление в бизнес средите и пред държавните институции с факта, че реинвестира 88% от нетните си приходи от продажби в разходи за инвестиции в научноизследователска и развойна дейност.
Това бе отчетено и от МОН: за втори път Комак Медикал получи награда „Питагор“ за 2021 г. в категория „Фирма с най-много инвестиции в научната дейност и развитие“ за периода 2017-2019 г. Според журито след нелека надпревара, компанията се е отличила и категорично е отговорила на високите критерии за приз в тази област. Наградата „Питагор“ за втори път отива в Комак Медикал, след като през 2016 г. компанията спечели приза в същата категория. В сравнение с резултатите, довели до първата награда “Питагор”, инвестициите, довели до второто признание, са нараснали повече от двойно.
През 2016 г. компанията постави България на картата на ‘Хоризонт 2020’ с иновативен проект за ранна диагностика на възпалителни и дегенеративни процеси в белите дробове. Проектът получи Печат за високи постижения (Seal of Excellence) от Европейската комисия, нареждайки компанията и като Шампион на растежа в Европа, а проектният директор на изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, създадена от Европейската комисия (EASME) Марко Рубинато се обръща към Комак Медикал с думите: „Вие сте сред компаниите с най-иновативните идеи в света.“
Врабевски и Комак Медикъл осигуриха ваксини за Македония

Комак Медикал бе част от екипа по създаване на една от световно утвърдените ваксини срещу Ковид, компанията намери и друг начин да е полезна, уповавайки се на строгата си и национално известна политика за корпоративна социална отговорност. Компанията превърна един от медицинските си центрове във ваксинационен и откри два допълнителни мобилни пункта за ваксинация на граничните пунктове с Република Северна Македония “Златарево” и “Станке Лисичково”. Пунктовете отвориха врати за ваксинация на македонското население в момент, в който българската съседка все още нямаше най-желаните и популярни ваксини за населението си.
„Това е само една малка част от 25-годишната ни история. История, която благодарение на всички вас продължаваме да пишем. Гордеем с постигнатото, благодарим за приноса на всеки един служител и вярваме, че най-доброто тепърва предстои!“, споделя д-р Врабевски.

Публикувано в рубрика:Големите