Остава само ден до началото на „Река на толерантността“

IV Международен младежки арт фестивал е под патронажа на ЮНЕСКО под надслов „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“

river1

Международният младежки арт фестивал „Река на толерантността“, който ще се проведе между 13 и 17 септември, е проект на Национален дарителски фонд „13 века България“. В него той събира в приобщаващи образователни инициативи преподаватели и студенти в сферата на визуалните изкуства от балканските държави. В рамките на творческата проява утвърдени творци и млади таланти имат възможност да споделят своите идеи, възгледи и практики в изкуството и да изградят обща визия за обединяващите ги ценности.
Фестивалът е реализиран през 2011, 2012 и 2014 г. И последното му издание през 2014 г., както и предстоящото, се провежда под патронажа на ЮНЕСКО.
През годините във фестивала са участвали като студенти Васил Колев – Vassilio, Цветан Игнатовски, Cem Kara, Bogdan Stefanoic, Florina Oprescu, Daniela Vasiliu, Dimosthenis Bogiatzis и др., днес вече утвърдени творци в своята област.
Досегашното място за провеждане на „Река на толерантността“ бе „Сарафската къща“ в Самоков, архитектурно-историческа културна ценност с национално значение и представителен център на НДФ „13 века България“ в града – средище на една от най-ярките и значими български художествени школи от епохата на Възраждането.
За първи път през 2021 (13 – 17 септември) Фестивалът ще бъде проведен онлайн. На сайта на НДФ „13 века България“ ще бъде организирано „пространство“ за свободно споделяне и обмен, където ще се срещнат художници в сферата на графиката, фотографията и дигиталните изкуства от Балканите и Хърватия. Основната тема „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ отразява целите и задачите на събитието и кореспондира с актуалните приоритети на ЮНЕСКО.
Работните панели в програмата на Фестивала са предвидени в две основни форми: лекции и уъркшоп. Ще бъде отделено специално време за разговори и дискусии. Включени са и виртуални разходки из забележителностите на град Самоков, Сарафската къща, графичната база в града.
Посредством лекциите известни и утвърдени авторитети в своята област в България ще споделят своя опит, знания и възгледи. Уъркшоповете по графика, фотография и дигитални изкуства ще дадат възможност за споделяне и практическо усвояване на технологични познания и методи на художествено изразяване.

С реализирането на Фестивала ще се стимулира и обогати културния обмен между висшите художествени училища от балканските държави и Хърватия. Чрез изкуството, което създават, младите творци и техните преподаватели ще изразят и предадат своето послание за важните теми и ценностите в променящия се свят, в който живеем.

Създадените по време на Фестивала и дарени на НДФ „13 века България“ творби ще бъдат включени в заключителна изложба в престижна галерия в София и каталог към нея. Експозицията ще бъде предложена за представяне в Главното управление на ЮНЕСКО в Париж през 2022.

Публикувано в рубрика:Животът