„Времеубежище“ е Романът на годината

Георги Господинов е първият в историята на конкурса, организиран от НДФ „13 века България“, спечелил наградата два пъти

nagrada1

Георги Господинов стана първият автор в историята на конкурса Роман на годината, организиран от Националния дарителски фонд „13 века България“, спечелил наградата два пъти. Десетото издание на най-престижната литературна надпревара излъчи шестима номинирани сред 33 представени от издателства и автори книги.

Церемонията по награждаването бе в Литературен клуб „Перото“ в НДК при всички спазени санитарни изисквания. Непосредствено преди тържественото събитие журито, чиито членове бяха пазени в тайна до последния момент, се събра, за да избере победителя.

nagrada2

Председателят проф. Амелия Личева, заедно със съратниците си – победителката от миналата година, писателката Теодора Димова, директорът на Националния център за книгата Светлозар Желев, литературоведът доц. д-р Йордан Ефтимов и директорът на Националния литературен музей поетът Атанас Капралов, заседаваха кратко и бързо постигнаха съгласие.
От Националния дарителски фонд „13 века България“, създател и организатор на конкурса Роман на годината в продължение на 10 години, бяха предпочели елегантна и кратка церемония с приятелски и непринуден дух.
В началото присъстващите в „Перото“ изгледаха кратко видео, в които шестимата номинирани представиха себе си и своите произведения: Стефан Коспартов и „Гълъбария“, Васил Панайотов със „Сянка“, Яница Радева с „Поздрави от Хадес“, Керана Ангелова и „Мястото Янтара“, Георги Господинов в „Времеубежище“. Всеки от тях логично предпочете словото. Единствено номинираният и за „Аскеер“ Георги Тенев бе избрал да „преразкаже“ романа си „Резиденцията“ без нито една дума в стилистиката на старите неми филми. Но със запомнящото се присъствие на жълта улична котка.

nagrada3
Проф. Амелия Личева подчерта, че журито е предпочело творбата на Георги Господинов, заради европейското й светоусещане. Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова благодари на всички, въвлечени в каузата български роман, и връчи на победителя диплом и символичен чек с материалното изражение на наградата. А то е най-запомнящото се в България – 11 хиляди лева.
Георги Господинов със самоирония заяви, че издава по един роман на всеки 10 години и сподели как през 2014 година бил номиниран за седем европейски и две американски награди и не е спечелил нито една. Но тъкмо за това не е забравил трепетното очакване и горчивата учтивост, с която е поздравявал победителите. Изводът му бе, че сякаш човек помни по-добре отличията, които не е получил.
Приповдигнатото настроение от десетото издание на „Роман на годината“ преля в дружески разговор на чаша вино.

Публикувано в рубрика:Големите