Маги Гигова разкри адресите на любовта

14

Романтичните натури и любознателните умове, които искат да знаят всичко за любовните трепети на известните българи, вече са щастливи – благодарение на журналистката и пътуващ писател Магдалена Гигова те вече знаят къде са софийските адреси на любовта.
След шумния успех на „Шепот от стари дантели“, Магдалена Гигова създаде нов шедьовър – „София. Адресите на любовта“. „Арос“, издателството на астроложката Светлана Тилкова-Алена, е създало полиграфическо бижу със специален романтичен подарък за читателите – двустранна цветна ламинирана карта 55/42 см, с адресите, където се развиват любовните истории.

78
Ако сте сантиментално настроени, ще можете да обходите маршрутите между тях с обекта на своите чувства. А защо не и да се целувате на всяко от 47-те места. За по-прагматичните времето за изминаването на разстоянията между софийските адреси на любовта е измерено пеш, с велосипед, с тротинетка…
Магдалена Гигова пише: „Имало едно време… Така започват всички приказки. Дори когато става дума за град.
Имало едно време София. Днес я наричаме Стара, а преди повече от век е млада столица на начинаеща държава. Тогава калният и прашен градец се вдига на пръсти, за да изравни ръст с европейските си събратя.

11
В изкуството и културата българите няма нужда да мерят талант. По дарование те не отстъпват на световните писатели, художници, артисти, учени. По любовни страсти – също. Чувствените и поетични истории струят от всеки еркер, богато орнаментиран фронтон или сецесионова руина. Те са там. Трябва просто да се пресегнем, за да ги раздиплим.
Неспокойният дух на Стара София броди по жълтите павета, наднича от оцелелите дворчета и с драматичен шепот, раздиращ вик или пакостлив кикот доказва, че великите умове и безпощадните таланти също са обичали. А зад паравана на някогашния патриархален морал проблясват голото рамо на любовта и пикантният жартиер на Стара София.

1
Стара София не спира да шушне романтично… Защото българската столица продължава да е град за влюбване!“
Дори и сърцето ви да е свободно, „София. Адресите на любовта“ със своите 473 страници и 47 истории на прочути български творци , ще ви накара да зажаднеете за любов. Изпепеляваща, искрена, съзидателна.
Книгата е разделена на три части. Първата е „Страсти в стара София“, в която действието се развива в сърцето на градския център. Втората „Любовни пътеки – отблясък от ласки“ кръжи около Орлов мост и Борисовата градина. А третата съдържа информацията в заглавието си „Липите на Лозенец са виновни за всичко“.
Любопитното е, че Андрей Тилков е подбрал архивни снимки и заснел нови на всеки от споменатите в книгата места, където се разгаря любовта. Общо 291 нагледни илюстрации как е изглеждало мястото по време на действието и какво е сега.
Въведението във всяка глава е графична рисунка на софийския адрес в повествованието.

18
„София. Адресите на любовта“ кара възрастните да въздишат, младите да мечтаят, а юношите – любопитно да посегнат към произведенията на онези, за които са прочели.
„София. Адресите на любовта“ е пътеводител на сърцето! Магдалена Гигова благодари на всички, дошли да честват любовта в Къщата на София, където се състоя премиерата на книгата. Изборът на мястото изобщо не е случаен – това е домът на голямата актриса Адриана Будевска, пропит с духа на поколения видни интелектуалци и проектиран от прочутите архитекти Васильов и Цолов.
Сред гостите блестеше бившата първа дама на България Антонина Стоянова, председател на фондация „Ценности“, която създава запомнящи се културни събития и работи по просветителски проекти.

16
Разкошни виолетови орхидеи и благопожелания поднесе изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова.
Тв водещата Мира Добрева, звездата от „Откраднат живот“ Гергана Стоянова, цяло съцветие от носителки на титлата „Мисис България“ и „Мисис Баба“, предвождани от продуцента на конкурсите Меги Савова се наредиха на опашка за автограф от авторката.
Тя не пропусна да отбележи заслугите на д-р Милен Врабевски, който също почете тържеството, за издаването на „Шепот от стари дантели“, книгата предшественик на „София. Адресите на любовта“.
Светлана Тилкова-Алена сподели, че когато е чела томчето често си поплаквала, заради разказаните с умение и красноречие любовни истории.
Художникът Иван Яхнаджиев, както винаги с пъстра душа и облекло, зарадва авторката с превърнати в произведение на изкуството нейни снимки.
Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба оцени по достойнство домашните сладки във формата на сърце, донесени от Медицински център „Епика“. Наздравици за успеха на книгата вдигнаха почетният консул на България в Конго Теодора Игнатова, певицата и композитор Диана Дафова, журналистката Валерия Велева, шампионката по атлетика и бизнес-дама Мерлин Арно, нумероложката Милена Иванова-Еа, политикът от зората на демокрацията Константин Мишев, организаторката на „Вино на годината“ Снежана Спасова.
Всички ръкопляскаха бурно на преподавателя от Музикалната академия Иван Георгиев-Балки, който изпълни на джура-гайда нестинарски мелодии.
Любимците на маестро Йордан Камджалов Емрах и Реджеб, ангелогласните братя от Родопите, заплениха публиката с песни за любовта. Любопитното е, че единият е завършил Консерваторията, а другият – Художествената академия, но и двамата рисуват прекрасно, пеят и свирят на няколко инструмента. Неотдавнашната им изложба в Къщата на София премина с голям успех.
Фотограф Антон Марков

Публикувано в рубрика:Звезди