В Ловеч се събраха любители на фолклора за РИТЪМЪТ на БЪЛГАРИЯ 2019!

Гуна Иванова и Христо Косашки – специални гости на събора!

2.Гуна Иванова и ФФ Балкански огън

Голямото фолклорно събитие е включено в Културния календар на Община Ловеч, а организатори отново са– НЧ „Бяла Анаста 2016“ Ловеч, НЧ „ Напредък 1920 г.“ С. Баховица и Модна къща Перлита.
Вечерта на откриването се превърна във всенародно веселие с концерта на Гуна Иванова и ФФ Балкански огън – Ловеч. В концерта участваха също танцьорите от ФФ Балкански огън с хореографи Кристиан Костов и Цветомира Пеева, както и народната певица Латинка Петрова.
Извиха се кръшни хора от началото до края на концерта, публиката не спря да аплодира и танцува в ритмите на любимите песни. Настръхващия финал – заря под звуците на мощния глас на Гуна Иванова с песен за България!

_MG_2491
40 формации за песни и танци с общо над 600 участника в продължение на осем часа показаха своето изкуство на жителите на Ловеч. Атрактивно надиграване на двойки танцьори от 6 формации традиционно завърши цялата фолклорна програма на събора. Победител стана двойката от Кюстендил. Сред участниците имаше и състави, които се отличиха с висок професионализъм: Фолклорен ансамбъл Родолюбие гр. Кюстендил изнесе уникален спектакъл „Сватбени хора и обичаи от Кюстендилско”, ФТК „Ръка за Ръка“гр. Варна и КНТ „Теменуга хоп-троп“ гр. Казанлък представиха танци от своите региони. Радостно е, че традиционно има участници всяка година от първото издание до сега: ФК ГИЗДАВА ДЕВОЙКА гр. Попово, ФГ „ Росна китка“с. Горан, ФФ„Китка“ с. Радювене, ГАФ„ТАРАМБЕРА“с. Хлевене, ПГ „Богдан Крачунов”с. Дойренци, ДПГ ”Млади таланти”с. Глогово, ДПГ Кенарчета с.Градежница, ТС „Надиграй ме”с. Страшимирово. За пръв път в историята на събора имаше гости от чужбина – Група любители на фолклора от далечна Канада дойдоха специално и се включиха в общите хора заедно с Ловчалии. Много патриотично настроение пренесоха сред публиката изпълненията и на другите участници- самодейни състави за песни и танци, които с всяка година стават все по-многобройни.
Всички състави получиха Диплом за участието си, тъй като съборът е без конкурсен характер.
Закриването на събора стана с концерт на Христо Косашки, който накара цялата публика да заиграе хора под звуците на популярни народни песни.
Водещи на събитието бяха Мартин Желев, Виктория Георгиева и Йордан Папазов.
Съборът РИТЪМЪТ на БЪЛГАРИЯ 2019 се отличава с патриотичния си заряд, с любимите изпълнители-гости, които вдигнаха цялата публика на крака и с общите хора и веселие на публиката, изпълващи площада пред сцената дълги часове през двата дни.
Организиторите обещават юбилейното 5-то издание догодина да е още по- интересно, с много изненади и гости.
Снимки: Николай Николов, Тодор Иванов и Светослав Славчев

Публикувано в рубрика:Звезди