В Къщата на София журналистката разкри ноу-хау за оцеляване сред нравите на Тайланд, Виетнам, Бутан, Казахстан, Бутан, на Молукските острови и на Бали

Маги Гигова сподели преживелици в Азия – от жените-жирафи до огнедишащ мост

magi1

 

На традиционните срещи в Къщата на София журналистката-пътешественичка Магдалена Гигова извади тежкия арсенал от видеа и снимки, за да отведе присъстващите до далечни и слабо познати места, макар доста от тях да имаха в куфара на паметта си набор от азиатски приключения в Шри Ланка, Сингапур, Китай, Тайланд…

magi2
Маги сподели основни правила, които не бива да нарушавате в Тайланд – никога да не галите човек по главата, особено дете, да не изпускате на земята банкноти – те са с образа на краля, който има статут на живо божество, да не закачате дама на улицата, това може да ви осигури солена глоба – онези с леко поведение са ограничени единствено в „розовите квартали“.

magi3
Виртуалният път из Азия премина през столицата на Казахстан Астана, която от няколко месеца носи името на абсолютния самодържец Нурсултан Назърбаев. Гостите „опитаха“ прабългарското питие кумис, преглъщаха звучно пред кадрите със специалитети от виетнамската кухня, преживяха лютото щастие от задушени с кашкавал люти чушки, наречено ема датсе – националното ястие на Бутан и научиха що значи „луд бамбук“ на Молукските острови.

magi4
Всички бяха изумени от размаха на виетнамския туристически борд, който е отделил бюджет от 3 млрд. долара годишно за развитието на този отрасъл. Резултатът е – най-сниманата в Инстаграм забележителност за 2018 година, Голдън бридж. Това е онзи мост от никъде за никъде, придържан от човешки ръце. В същия виетнамски град Дананг е и другият забележителен мост, Драгън бридж, във формата на дракон, който вечерно време бълва огън.

magi5
Интерес предизвикаха и ритуалът „Нямбутан“ – нещо като кръщене по балийски и влечението на бутанците да рисуват навсякъде огромни фалоси като символ на плодородието.
В края на вечерта собственичката на Къщата на София се включи в азиатските разкази със собствените си преживелици и приключения в Япония.

Публикувано в рубрика:Животът