Деца преоткриха България през стъклото на времето

Изложбата на фондация „Ценности“ и етнографът Анелия Милушева разкриха на малчуганите как са живели връстниците им преди повече от век

pafti2

Как може да се обясни на едно 7-годишно дете разликата между пуловер от полар и тъкана кенарена риза? Като му разрешат да ги пипне. Точно така подходи етнографът Анелия Милушева към хлапетата, стекли се в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500 на работилница към изложбата на фондация „Ценности“ – „България през стъклото на времето“.

pafti1
Експозицията е безкрайно интересна за всеки малчуган, защото разкрива не само непознати за невръстните страни от българския бит от края на 19-и и началото на 20-и век, ами разказва историята на един род и показва необичайни експонати в ерата на дигиталните технологии – стъклени плаки, предшественици на диапозитивите и апарат, подобен на този, с който са заснети.
Деца между 6 и 10 години и техните родители, удобно седнали на пъстри възглавници в захлас слушаха Анелия Милушева, която бе донесла от личната си колекция старинна оригинална носия, кован колан и сребърни пафти, менче, цървули и ръчно тъкана детска кошуля.

pafti4
След като научиха предназначението на всяка от изброените вещи, представено по завладяващ и цветен начин от етнолога и имаха късмета да докоснат реликвите от бабините ракли, малчуганите, някои качени „на конче“ от родителите си обиколиха изложбата.

pafti3
Задачата бе да открият на снимките предмети и понятия, за които са говорили преди малко.
След приключението в миналото чрез изложбата „България през стъклото на времето“, хлапетата вече не само знаят повече от връстниците си за бита на предците си, а и със сигурност ще се върнат в Квадрат 500 за следващата работилничка.

Публикувано в рубрика:Големите