Стилиян Иванов откри изложбата на Ралица Денчева със суфи-цитати в Къщата на София

Д-р Милен Врабевски е подпомогнал вернисажа на художничката в криптата на прочутата парижка църква – Мадлената

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Режисьорът Стилиян Иванов откри изложбата на Ралица Денчева в Къщата на София. Зад тези наглед сухи факти, които могат да предизвикат дори учудване у незапознатите с творчеството на художничката, се крие едно творческо преплитане на изящна женственост и увлечение по учението на Руми, дискретна религиозност и езотерика, магически символи и алхимични знаци.
А всъщност, платната на Ралица са пъстри, вдъхновяващи, с една особена атмосфера, която художничката сама обяснява най-добре: Аз самата съм творец на своя живот и създател на най-големия си шедьовър. И понеже искам тази картина да е най-красивата цветна картина, подбирам внимателно цветовете, внимавам за всяка своя мисъл, дума и дело.
Стилиян Иванов, като автор на филма в две части „Дервишите – мистиците на Изтока” веднага усети влиянието на Джеляледин Руми върху творчеството на Ралица Денчева и забеляза очарователната комбинация между елементи от различни религии в едно хармонично цяло.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Водещата на представянето, журналистката Магдалена Гигова, припомни на ценителите в Същата на София, че Ралица Денчева е единствената българска художничка с изложба в Светая Светих на парижките църкви – Мадлената. Неотдавна там бе поклонението пред тленните останки на легендарния рокаджия Джони Холидей

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Благодарение на щедрата подкрепа на д-р Милен Врабевски, Ралица е успяла да покаже платната си в криптата на храма и да представи книга със стихове на покойния си съпруг.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Вечерта в дома, където е издъхнала голямата българска актриса Адриана Будевска премина под нежния ромон на арфата на Светла Илиева.
След гостите бе и Мохамад Чубдари – суфи от Персия, който е главен герой във втория филм на Стилиян Иванов „Дервишите – мистиците на Изтока”. И двете ленти ще бъдат представени в Къщата на София.

Публикувано в рубрика:Звезди