Страхът от удоволствието

2

Съществува страх от удоволствието, който дори си има научно име – хедонофобия. За хората, които страдат от тази фобия, удоволствието е нещо ужасно. Това е напълно неразбираемо за тези, които получават удоволствие при яденето на шоколад, сладолед, при гледане на любим филм или общуване с любим човек.

Причините за хедонофобията са психологически и често са свързани с травми, получени по време на секс, както и при сексуален контакт, осъществен насила. Друга причина за хедонофобията е ужасът, че след всеки успех ще последва нещо ужасно, а след всяко изживяно удоволствие ще се наложи да платиш страшна цена. Това обикновено е свързано с неправилното възпитание в най-ранното детство или със стрес в конкретна ситуация, възникнала след изпитване на някакво удоволствие.

Хедонофобията се лекува с помощта на специалист, но основният метод на атака на тази фобия е да се научи човек да извлича удоволствие от малките неща. Постепенно той трябва да се учи да изпитва наслада от яденето на сладолед, от разходките, от галенето на домашни животни – без да изпитва страх, че ще трябва да плати за това с цената на разочарование или неприятност.

Публикувано в рубрика:Животът