Посланикът на Индонезия Бунян Саптомо и съпругата му Априлия превърнаха шоурума на „Дипломат” във феерия от екзотични вкусове и аромати. Дипломатическото семейство представи кухнята на родината си, която от векове вълнува любителите на изисканите ястия. Негово превъзходителство г-н Саптомо и съпругата му показаха, че са ненадминати в приготвянето на традиционните за страната им специалитети, на които се насладиха всички поканени гости. Сред тях бяха художникът Иван Яхнаджиев, който подари своя картина на дипломатите, представили се като виртуози в кухнята, писателката и журналист Магдалена Гигова, представители от индонезийското посолство и от артистичните среди.
Посланикът на Индонезия разказа за родината си, която е известна не само с екзотиката, но също така и с религиозното и етническо спокойствие, благодарение на което всеки посетител на това райско кътче се чувства щастлив. Негово превъзходителство г-н Саптомо и съпругата му приготвиха превъзходни специалитети, за да покажат вкусната страна на своята държава, която любителите на екзотичните преживявания не пропускат да посетят.
Посланикът на Индонезия и съпругата му Априлия споделиха, че всеки може да се опита да си приготви специалитетите, които те създадоха. Затова щедро споделиха рецептите, което позволява на всеки любител на вкусната храна да се наслади на истинска индонезийска вечеря.
Сате Аям
(Пилешки шишчета)
Необходими продукти
½ кг пилешко
1 сл.л. мед
чесън
сладък соев сос
сол на вкус
бамбукови шишчета
За лютивия сос (самбал):
200 гр фъстъци
2 чилита
3 балучки (лук)
2 с.л. сладък соев сос
2 скилидки чесън
Начин на приготвяне
1. Пилешкото се нарязва на парченца 1х2 см. Смесва се с чесъна, меда, сладкия соев сос и солта. След престояване в маринатата за 30 м. малките пилешки парченца се нанизват на бамбуковите шишчета – по 3 на всяко шишче.
2. Шишчето се потапя обилно в сместа и след това се пече на открит огън, като се обръща няколко пъти, докато стане кафяво.
3. За фъстъчения сос фъстъците, чилито и чушката се смилат.
4. Шишчетата се сервират със соса
Наси горенг (пържен ориз)
(За 4 порции)
Необходими продукти
200 г ориз
2 яйца
олио
2 мркова
2 скилидки чесън
1 чили
1 глава лук
2 ч. л. сладък соев сос
сол
Начин на приготвяне
1. Прави се пюре от чесъна и чилито
2. Наситнените чесън и лук се сотират до прозрачност
3. Добавят се разбитите яйца и зеленчуците и се бъркат, докато течността изври
4. Прибавят се оризът, солта и сладкия соев сос
5. Разбърква се, за да се смеси добре
Дадар Гулунг
(за 20 броя)
Необходими продукти
За пълнежа :
200 гр настърган кокос
100 гр палмова захар
100 мл вода
1 ванилия
20 гр бяла захар
сол на вкус
За палачинката:
200 г брашно
1 яйце
100 гр кокосово мляко
350 мл вода
6 капки панданова паста или сок от листа на пандан
1 капка зелена есенция
сол на вкус
70 гр разтопен маргарин
ванилия
Начин на приготвяне
6. За пълнежа се кипва 100 мл вода, добавя се цялата захар, кокосът и солта, разбърква се за 7 минути, докато се получи суха смес.
7. За палачинката брашното се смесва с останалите продукти, получава се рядко тесто, към което се прибавя пастата от пандан (или сока от панданови листа). Изсипва се в тиган и се пържи около минута.
8. В края на всяка палачинка се слага по 1 или 2 лъжички от сместа за пълнежа – зависи дали я искате средна или малка. Навива се малко, завиват се крайчетата отляво и отдясно, след това се навива цялата.