Крася Титянова с поетична изява в София и Париж

K Tityanova Sred senkite KORIZA

С две книги – едната в София, а другата в Париж, посреща юбилея си ТV журналистката и писателката Крася Титянова – зам. председател на Съюза на свободните писатели и съоснователка на женско дружество „Евгения Марс“.
Десетата по ред стихосбирка „Сред сенките на ветровете“ на Крася Титянова – носителката на наградите за поезия на Академията „Алдо Моро“ в Лече, Италия и на отличия за поезия на Салон за поезията в Париж, ще бъде представена на Благовещение – на 25 март от 14 часа в Съюза на Българските журналисти. Докато във френската столица излиза от печат сборен алманах на най-добрите европейски поети, издание на Lecture Europoesie 2015, в София дългогодишна журналиска, носителка на наградите „Златно перо“ и „Народен будител“ , ще представи прочувствената си лирика пред приятели, литературоведи и почитатели.

picture 002
Крася Титянова е популярно лице от малкия екран. Работила е повече от петнайсет години в БНТ в дирекция “Културни и образователни програми“, като филмите й са печелили най-престижните награди на СБЖ за публицистика. Автор е на повече от 200 телевизионни филма , излъчени по Българска национална телевизия,а образователния курс по френски език й печели покана за специализация във френска телевизия. Крася Титянова води на живо 150 едночасови предавания – „Тенденции в образованието“ и „Естетика и тенденции“ в „Канал 2001“. Филмът й с Бригита Чолакова, направен дни преди кончината на телевизионната журналистка, се излъчва по повечето национални медии.

picture 012_1
Видна общественичка, Крася Титянова е председател е на Салон за култура и публицистика „Журналист“ към СБЖ , член на УС на ССП, делегат за България в Асоциацията за Европейски срещи и Евпопоезия в Париж, както и на международния съвет на детската книга -IBBY. Тя е една от учредителките на Дамски литературен салон „ЕВгения Марс,“ председател на журналистическо дружество „Меридяни“ , Крася Титянова е инициатор за провеждането на младежки поетичен конкурс на името на Христо Смирненски. Създател и директор на вестник „ Вяра за нашите деца“, художествен директор на детското списание „Нова Зорница“ , Крася Титянова не спира да е желан автор за много женски и седмични издания. Автор е на над 100 предавания излъчени по БНР и на стотици пубрикации в различни периодични издания.
Управител на издателска и продуцентска къща, нейната поема „Приказка за патилата“ е преведена на четири езика. Стихосбирките на Титянова „Нестенарска Благородица“ , “С чуждо слънце в очите“ и, „Душата ми е храм“ са издадени на български и италиански, като нейни стихове на френски и италиански са печелили много престижни награди в Италия и Франция. Крася Титянова е носител на много национални и международни престижни награди : на Комитета за телевизия и радио , на Съюза на българските журналисти „Златното перо“, за активна журналистическа дейност, на Съюза на българските писатели“ Народен будител-2009“ за цялосно творчество , литературна награда за поезия „Петър Алипиев“ , девет международни награди за поезия от Центъра за Европейска култура “ Алдо Моро“- Лече, Италия, Международна награда за поезия „Вива востра“- Анкона, Италия и три международни награди за поезия и франкофония на Асоциацията за Европеиски срещи и Европоезия в Париж, Франция.
Виктория Милчева

Публикувано в рубрика:Звезди